Als klein meisje wist ik al dat ik anders was dan andere kinderen,ik dacht dat er iets mis met me was en had het gevoel dat iedereen naar me keek,alsof ik een stempel op mijn voorhoofd had,mijn hele leven heb ik daar een vervelend gevoel aan overgehouden.

Mijn eigen pleegkinderen heb ik altijd geprobeerd te beschermen voor dingen die ik zelf als kind heb meegemaakt,ik doe er alles aan om te voorkomen dat zij ooit een stempel op hun voorhoofd zullen voelen.
Mijn drijfveer is dat ze op een dag hun neus in de lucht zullen steken en durven zeggen,, ik mag er zijn”.

Jimmy

Al woont Jimmy niet meer bij ons hij zal altijd ons[pleeg] kind blijven.
Al op de kleuterschool ging het niet goed met hem,.De kleuterjuf zei eens tegen mij dat ze kon zien dat hij een pleegkind was,O ja hoe zie je dat dan?Heeft hij soms een stempel op zijn voorhoofd? Ze zou daar eens op letten was haar antwoord, ,,Pleegkinderen zijn lastige kinderen”Ik kreeg tranen in mijn ogen en kon niets meer uitbrengen.
Thuis keek Jimmy naar zichzelf in de spiegel,toen ik hem vroeg waar hij aan dacht begon hij te huilen.De juf zegt dat ik een stempel op mijn voorhoofd heb,ik pakte hem vast en zei ,je bent het liefste jongetje van de wereld en de juf is heel dom’

Toen onze kleinzoon een paar jaar geleden werd geboren zei Simon die toen 5 jaar was ,,weet je nog hoe gezellig het was in jou buik mam”ik besloot hem toen nog niets te vertellen,een poosje later heb ik hem uitgelegd dat hij niet in mijn buik maar in mijn hart is gegroeid,ik vertelde hem dat kinderen een buik mama en een hartjesmama kunnen hebben,hij reageerde er amper op,het hield hem absoluut niet bezig omdat hij er nog niets van begrijpt. Ik zal het hem beter uitleggen als hij er aan toe is. Zijn echte moeder zal zijn hele leven met hem verbonden blijven,dat kan en mag ik nooit verbreken.

Mijn moeder

Vanmorgen moest ik er aan denken dat het alweer 2 jaar geleden is dat er een rouwkaart op de mat viel,mijn biologische moeder was op 83 jarige leeftijd over leden,ik besloot alleen afscheid van haar te nemen dus zonder andere familieleden.

Toen ik mijn moeder zag was er niets meer over van de verwijten en de boosheid die ik al die jaren had gevoeld.
Maar echt verdrietig was ik ook niet,het viel me op dat ik dezelfde handen had als de vrouw die mij het leven schonk,dat ontroerde me, ik legde het gedicht dat ik speciaal voor had geschreven in de kist,

,,Mam”hoe kan ik je dit zeggen
Er valt nu niets meer uit te leggen
Gemist heb ik je mijn leven lang
Het maakte mij ook heel vaak bang
Maar toch ben ik uit jou geboren en
Ging ons gevoel voor elkaar verloren
Voor altijd in mijn hart en mijn gedachten
Ik hoef nu niet meer op jou te wachten
Het is nu tijd om uit te rusten en
Ik zeg tegen jou heel zacht welterusten.

Je oudste dochter.

Onze kinderen en Fas

Met Jimmy hebben we jarenlang veel problemen gehad ,het begon al op de kleuterschool,de tafels en stoelen vlogen door de klas gehad,hier kon hij niet blijven,maar ook op het bijzonder onderwijs ging het steeds vaker mis,
Thuis ging het nog maar ook hier vroeg hij meer en meer negatieve aandacht,ik voelde dat we de grip op hem verloren.
Jimmy’s gedrag liep steeds meer uit de hand,hij schakelde de stroom uit drukte lampen kapot,er verdwenen medicijnen uit kastjes,hij klom uit ramen ,de vaatwasser de koelkast en de oven moesten het ontgelden,we waren wanhopig en besloten om hem 2x per maand naar een logeer adres te laten gaan,maar ook daar gaat het al snel mis, wat is er mis met dit kind?ik voel dat het niet goed is,er volgen vele onderzoeken , ik blijf door drammen om te weten wat er met hem aan de hand is.

De meeste van onze pleegkinderen hebben ouders die verslaafd zijn aan alcohol en drugs,of aan alletwee, hun baby’s worden meestal verslaafd geboren,hun geboortegewicht is laag en de gevolgen van de verslaving zijn niet te overzien.

We weten nu na onderzoek dat Jimmy Fas heeft en ook zijn zusje heeft alle kenmerken. Fas staat voor Foetaal Alcohol Syndrome,
Ze liggen achter op hun leeftijdsgenoten wat groei en gedrag betreft,ze gaan later praten en ze hebben concentratie problemen, ze leven vaak in hun eigen wereld en kunnen amper stil zitten.
We hebben nog een hele lange weg te gaan,maar we gaan ervoor en zullen er alles aan doen om deze kinderen zo goed mogelijk te helpen.

Wordt vervolgd,

Het boek Crisiskinderen is te koop in de boekhandel
Of op het internet oa bij bol .com. En vele anderen.
De prijs is 15 euro.

Door op Het boek: Crisiskinderen

 

Pin It on Pinterest

Share This