Sem (14) uit Lelystad lijkt aan de buitenkant een heel gewone jongen. Maar in zijn hoofd gaan sommige dingen moeilijker dan bij andere kinderen. Zijn moeder dronk alcohol toen hij in haar buik zat. Daardoor kan Sem zich niet goed concentreren op school en vergeet hij veel. Ook rekenen en klokkijken vindt hij lastig.

Foto-expositie over het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS)

Sem heeft het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). In Nederland worden naar schatting elk jaar meer dan vijfhonderd kinderen geboren met het FAS. Deze kinderen zijn geestelijk en lichamelijk beschadigd doordat hun moeders alcohol dronken toen ze zwanger waren. Kinderen met FAS kunnen onze complexe maatschappij niet goed aan.

Kinderen met FAS zijn erg kwetsbaar

Kinderen met FAS hebben vaak een verstoorde gewetensontwikkeling en zijn beïnvloedbaar en goedgelovig waardoor ze makkelijke slachtoffers vormen. Kinderen met FAS kennen geen grenzen en doen gevaarlijke dingen zonder de consequenties ervan te overzien. Hun hersenbeschadiging veroorzaakt concentratie-, geheugen- en gedragsproblemen. Sem heeft meegedaan aan het FAS-project. Een zomer lang maakte hij samen met een maatje foto’s van zijn wereld. Het zijn foto’s van dingen die hem blij of boos maken, van dingen die hij mooi vindt, van familie, vakantie en nog veel meer.

‘Ik haat rekenen. Ik ben beter in taal, geschiedenis en Engels.’

De expositie is onderdeel van het FAS-project. Fotograaf Allard de Witte en journalist Joost Bos vragen met een boek, expositie, website en dagboekproject aandacht voor een onbekende maar kwetsbare groep kinderen. Er worden op de expositie naast de foto’s van Sem een groot aantal foto’s getoond uit het boek FAS-kinderen. Het gaat daarbij om portret- en reportagefoto’s van een groot aantal kinderen met FAS. OP deze manier krijgt FAS daadwerkelijk een gezicht.

Meerdere keren in de prijzen gevallen bij de Zilveren Camera.

Van 1 april tot 30 april 2015 is de expositie e zien. Opening met Sem en de initiatiefnemers van het FAS-project op 1 april om 16.00 uur FlevoMeer Bibliotheek Lelystad

Meer informatie:

FlevoMeer Bibliotheek Lelystad
De Promesse 4
8232VX LELYSTAD
0880080720

Stichting Het Witte Bos
+31(0)20-2212960
info@wittebos.nl
www.fasproject.nl

Door op FAS, Nieuws

Reacties uitgeschakeld voor UITNODIGING: Opening Foto-expositie Bibliotheek Lelystad 1 april 2015 om 16.00

Pin It on Pinterest

Share This